null

Duże i nowoczesne przedszkole powstanie na Targówku

Drukuj otwiera się w nowej karcie

Dobra wiadomość dla rodziców, których dzieci trafią do przedszkoli na Targówku. Rozpoczyna się budowa nowoczesnej placówki przy ulicy Gilarskiej.

Blisko 28 mln złotych  - taką kwotę z rządowego funduszu pn. „Polski Ład” otrzymała dzielnica Targówek. Pieniądze zostaną przeznaczone w całości na budowę nowoczesnego przedszkola dla blisko 230 maluchów przy ulicy Gilarskiej. Do pozyskanych środków z rządowej dotacji, Targówek dołoży kwotę około 5,5 mln. złotych jako wkład własny w inwestycję. Dzięki nowym środkom przedszkole będzie nowoczesne i przyjazne dla dzieci.

Umowę z wykonawcą na realizację zadania podpisała Burmistrz Małgorzata Kwiatkowska oraz zastępca burmistrza Krzysztof Miszewski. 

Dane techniczne:

Przedszkole o powierzchni użytkowej 2 373,38 m2 zaprojektowano po stronie południowej szkoły wzdłuż ul. Mondriana i przeznaczone będzie dla 225 dzieci. 
Przedszkole posiada niezależne wejście wraz z zespołem szatniowym, sale przedszkolne dla dziewięciu oddziałów dzieci, blok administracyjny i pomieszczenia porządkowe.
W szatni, w przestrzeni parteru, zaprojektowano łącznie 238 indywidualnych systemowych szafek z wydzieloną przestrzenią dla każdego oddziału.

Sale przedszkolne będą znajdować się na dwóch kondygnacjach. Każda z sal będzie zawierała własny węzeł sanitarny, zaplecze i pomieszczenie magazynowe, umożliwiające przechowywanie leżaków. Każda z sal dydaktycznych przedszkolnych ma posiadać bezpośrednie wyjście na przynależny taras lub balkon. Dach budynku będzie dachem zielonym z matą rozchodnikową, co ograniczy ilość wody deszczowej, odprowadzanej do zbiornika retencyjnego.

Na piętrze zaprojektowano salę wielofunkcyjną z węzłem sanitarnym i zapleczem. Salę zaprojektowano jako pomieszczenie jednoprzestrzenne z możliwością podzielenia mobilną ścianką. Blok żywieniowy obsługujący przedszkole będzie znajdował się na parterze szkoły, z zapewnieniem dowozu posiłków do sal przedszkolnych. W przedszkolu zaprojektowano przestrzeń korytarza ze schodami w formie rekreacji, z małą galerią prac i miejscem do zabawy. Przy schodach zaprojektowano zjeżdżalnię dla przedszkolaków, całą przestrzeń wyłożono miękką wykładziną. 

W ramach kontraktu wybudowane zostaną również place zabaw i małe boisko dla przedszkola oraz kompleks trzech boisk dla Szkoły Podstawowej nr 398, co pozwoli na zagospodarowanie całego terenu od strony Kanału Drewnowskiego i ścieżki rowerowej.

Wizualizacja przedszkola przy ulicy Rembrandta, widok od strony ulicy na bryłę piętrowego budynku od frontu. Przeważająca część elewacji wykonana jest w kolorach białym i beżowym, niektóre elementy elewacji są w kolorze pomarańczowym i żółtym.
Zobacz galerię (3 zdjęć)
Wizualizacja przedszkola przy ulicy Rembrandta, widok od strony ulicy na bryłę piętrowego budynku od frontu. Przeważająca część elewacji wykonana jest w kolorach białym i beżowym, niektóre elementy elewacji są w kolorze pomarańczowym i żółtym.
Wizualizacja przedszkola przy ulicy Rembrandta, widok od strony ulicy na bryłę piętrowego budynku - tylna część budynku. Przeważająca część elewacji wykonana jest w kolorach białym i beżowym, niektóre elementy elewacji są w kolorach żółtym, czerwonym, zielonym i niebieskim.